woensdag 4 december 2013

Vegi fast food!

Ik eet zoveel mogelijk vegetarisch. Wij hebben, zoals al eerder verteld, een soort van regeling hier thuis, namelijk: in de week eten we vegetarisch en in het weekend mag er af en toe een stukje vlees op tafel komen (dit vooral om manlief tevreden te houden :) ). Een van mijn favoriete vegetarische gerechten (dat ik echt graag met iedereen wil delen!) vond ik in het boek "veg!" van Hugh Fearnley-Whittingstall, wat trouwens echt een immense aanrader is voor zij die niet alleen vegetarisch willen eten, maar ook voor mensen die groenten (en peulvruchten) een wat meer centrale plaats in hun keuken willen geven. Het is de 'ketchupcurry van kikkererwten'. Voor zij die denken dat vegetarisch eten inhoudt dat je enkel nog een bak sla mag voorzetten: neen dus! Dit is een heerlijk lekker, makkelijk en zeer snel (dromen we daar niet allemaal van) gerecht waar je het helemaal warm van krijgt! Ideaal voor de tijd van het jaar!

Wat heb je nodig?

zonnebloemolie, 1 ui (in dunne ringen snijden), 2 cm gember (fijngeraspt), chili of chilivlokken (een snufje!), 1 teentje knoflook (geperst), 2 theelepels currypoeder, 400 gram kikkererwten (uit blik, afgespoeld en uitgelekt), 5 à 6 eetlepels tomatenketchup (zelfgemaakt of gekochte, ik maak het met gekochte uit tijdsgebrek, meestal doe ik er ook wel wat meer eetlepels in...), sap van een halve citroen (kan je eventueel weglaten, de kruiden geven zeker genoeg smaak!), zeezout en versgemalen peper, handje koriander voor eroverheen (enkel voor de zomer, maar zonder ook heel lekker!)

Begin met de ui te stoven in een pan. Als de ui glazig is, roer je er de kruiden (gember, chili, knoflook en curry) doorheen. Laat het geheel eventjes bakken, roer af en toe. Daarna voeg je er de ketchup, de kikkererwten en een beetje water bij (zeker niet teveel!). Goed roeren en nog wat laten doorkoken. Doe er dan wat zout en peper bij en eventueel het citroensap. Dien op met wat verse koriander (in het seizoen!). Superlekker met wat basmatirijst of een pita-broodje (of iets anders om dit hete potje wat mee af te koelen in je mond!). Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten